Perinnetuotteet

Pyllynpäreet ja paskatikut valmistetaan kotimaisesta haapapäreestä käsityönä Forssassa.

Pyllynpäreistä suosituin on vituke eli pillunpäre, entisajan pyllynsuoja saunaan, pääasiassa sitä käyttivät naiset. Uusina vaihtoehtoina olemme suunnitelleet miehille omat jormakkeet ja perheen pienimmille tehtiin pyllykkeet. 

Pillunpäreitä käytettiin saunassa aikaa ennen pellavaisia laudeliinoja. Päreet tehtiin pääsääntöisesti mänty puusta. Varakkaammat ihmiset saattoivat teettää pillunpäreet jopa omenapuusta. Päreet tehtiin yleensä keväällä pääsiäisen aikoihin. Sanonta ”tuhannen pillun päreiksi” juontaa juurensa juuri pillunpäreiden tekemiseen. Isäntämiehet katselivat puita ja tuumailivat montako pärettä tuosta männystä saisi.

Pyllynpäreet ovat aivan verrattomia pyllynalusia saunaan. Kotimainen haapapäre on loistava materiaali. Se ei kuumene, siitä ei lähde tikkuja eikä pihkaa. Käytön jälkeen vaan huuhdellaan vedellä ja jätetään odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

Paskatikut, se entisajan pyyhintäväline, aikaa ennen vessapaperia. Eivät ehkä niin mukavia käytössä, mutta sopivat hyvin mökkituliaisiksi.

Hinta: 10€ kpl + postituskulut 5€

Tilaukset sähköpostilla: [email protected]