PYLLYNPÄREET

Vituke eli pillunpäre on pyllyn ja lauteiden väliin laitettava haapapäreinen hygieniasuoja.  Päreitä käytettiin ennen aikaan saunassa erityisesti naisten alapään suojana. Entisaikaan Pillunpäreet  tehtiin männystä vuolluista päreistä. Varakkaimmat isännät tosin laittoivat renkinsä kiskomaan päreet lempeämmästä haapapuusta. ”Tuo mänty riittää varmasti tuhannen pillun päreiksi”, oli tuttu arvio puun koosta.

Nyt on miehille saatavissa oma Jormake ja perheen pienimmille Pyllyke. Tuotteet valmistetaan kotimaisesta haapapäreestä ja painetaan työtila Rykkerissä. Haapa pysyy saunassa viileänä, siitä ei irtoa tikkuja  eikä pihkaa. Tuotteen koko on n. 24 x 43 cm. Tuotteissa on mukana lyhyt tarina vitukkeen historiasta sekä jokaiselle tuotteelle oma ”loitsunsa”.

PASKATIKUT

Paskatikku on entisajan pyllynpyyhintäväline, aikaan ennen vessapaperia. Virallinen paskatikku on jäätelötikun mallinen mutta hieman leveämpi ja pidempi. Tähän oli mahdollisuus vain varakkaammalla väestöllä. Rahvas hankki paskatikkunsa keräämällä metsästä puutikkuja. Paskatikkuja syntyi myös talviaikaan tuvassa tehtyjen puhdetöiden sivutuotteena. Tuvan oven pielessä oli astia, jossa paskatikkuja säilytettiin ja siitä otettiin tikku mukaan, kun lähdettiin pihan perälle.

Entisaikaan pellon pientareilla paskatikut tökättiin sontaläjään pystyyn, jotta kukaan ei astuisi niiden päälle. Siitä on synytynyt sanonta ”Seisoo kuin tikku paskassa”.

VANHAN ÄMMÄN PERSEENPYYHIN

Saniaisesta käytettiin aikanaan nimitystä ”vanhan ämmän perseenpyyhin”. Olemme valmistaneet kyseisen entisajan pyyhkimen painamalla pellavapyyhkeelle saniaisen kuvan.